Ken jij de boksstoten?

Bokshouding: Hier wordt de lichaamshouding mee bedoeld, die de bokser aanneemt, als hij/zij met het boksen begint.

 

De voeten staan in een kleine spreid stand en wijze beide naar voren. De knieën zijn licht gebogen om een goed evenwicht te hebben en snel te kunnen uitwijken, zowel opzij als naar achter. Het gewicht van de bokser rust op de bal van de voet. Rechts handige bokser staat met linkerbeen voor en links handige bokser staat met rechterbeen voor.

Voetwerk:
In principe zal de afstand tussen de voeten van een bokser nooit kleiner worden dan in de bokshouding. Wil een bokser vooruit stappen, dan begint hij/zij met de voet die al voor staat en schuift met de achterste voet bij. Wil de bokser naar achteren dan stapt de achterste voet eerst naar achter en schuift de voorste voet bij. Bij het opzij stappen geldt dit in prince hetzelfde. Alleen dan opzij. De kant die je op wilt die voet als eerste verplaatsen en de andere voet stapt bij. Bokser maakt meestal maar kleine pasjes om altijd in balans te zijn.

Jab/linker directe:
Dit is een snelle, rechte stoot die je maakt met je voorste vuist. Voor de meeste is dit een linkse directe. Met deze stoot wil je, je tegenstander via de kortste weg raken.

Cross/rechtse directe:
Net als de jab een rechte stoot, maar toch net iets anders. Met de dominante/sterke (vaak de rechter) hand wordt kruislings langs de voorkant van het lichaam een stoot geplaatst. De schouder zet hierbij kracht achter de stoot.

Hook:
De hoek is zeer effectief om jezelf te verdedigen in een bokswedstrijd. Voor het maken van hoeken moet je, je arm in een bocht van 90 graden houden. Meestal is de hook in combinatie met andere stoten.

Uppercut/opstoot:
Dit is een opwaartse beweging met de linker- en/of rechterhand en bijzonder effectief op de korte afstand. Maak eerst een houding, laat je arm buigen en gooi een stomp van onder naar boven.

Slip/wegdraaien:
De slip is het scherp draaien van de heupen en schouders als de tegenstander naar je hoofd uithaald. En zo ontwijk je de stoot.

Roll/duiken:
De roll is het ontwijken van de hook, door eerst een stukje mee te bewegen om er vervolgens onder door te duiken.

Later meer!!!

 

 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.